top of page

SEO en SEA: ga je longtail of shorttail?

Long tail en short tail zoekwoorden

In de digitale wereld waarin wij leven is het ontzettend belangrijk om met jouw onderneming online aanwezig te zijn en ook daadwerkelijk gevonden te worden door potentiële klanten. Een essentieel onderdeel binnen je online marketing strategie is daarom is het begrijpen en effectief gebruiken van zoekwoorden. Met zoekmachine optimalisatie (SEO) kun je door strategisch gebruik te maken van bepaalde woorden meer traffic binnenhalen. Met Search Engine Advertising (SEA) kun je jouw zichtbaarheid vergroten door betaalde advertenties te plaatsen in zoekmachines.

Zo heb je long tail en short tail zoekwoorden, maar wat is precies het verschil tussen deze twee onderling en in verhouding tot SEO en SEA? En hoe kunnen kun jij als ondernemer deze kennis benutten om meer bezoekers naar jouw website te leiden en met name deze bezoeken om te zetten in meer online sales?Wat is SEO en SEA precies?

Search Engine Optimization (SEO) is een verzamelnaam voor verschillende strategieën om de organische vindbaarheid van een website te verbeteren in zoekmachines zoals Google. Organisch betekent niet via de gesponsorde zoekresultaten maar via de gewone (gratis) zoekresultaten. Door SEO slim toe te passen, trek je niet alleen meer, maar ook de juiste bezoekers naar je website. Belangrijke onderdelen van een effectieve SEO-strategie zijn het opbouwen van kwalitatieve links en het optimaliseren van zoekwoorden.


voorbeeld van zoekwoorden

Met Search Engine Advertising (SEA) promoot je jouw producten en diensten door betaalde advertenties te plaatsen in zoekmachines. Dit stelt je in staat om beter zichtbaar te zijn voor mensen die zoeken naar termen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Op die manier verhoog je je relevantie en vindbaarheid online. Het nadeel is dat dit geld kost en van tijdelijke aard kan zijn.


Long Tail en Short Tail zoekwoorden

Zoekwoorden wijzen naar de termen die mensen letterlijk in de zoekbalk van zoekmachines zoals Google invoeren. Short tail zoekwoorden bestaan uit 1 of 2 woorden, zoals "iPhone" of "MacBook Pro". Deze hebben vaak een hoger zoekvolume, maar het kan moeilijker zijn om een hoge positie in de zoekresultaten te behalen vanwege de grote concurrentie.

Long tail zoekwoorden daarentegen bestaan uit 3 of meer woorden, waardoor ze specifieker zijn, zoals "Apple iPhone 15 Pro Max". Hoewel het zoekvolume op long tail zoekwoorden lager is, is het vaak gemakkelijker om hierop hoger te geraken in de zoekresultaten.


Waarom het verschil belangrijk is

Het kan verleidelijk kan zijn om te mikken op short tail zoekwoorden vanwege het hogere zoekvolume, maar het is belangrijk om te onthouden dat het moeilijker kan zijn om een goede positie te bereiken. Dit komt omdat veel concurrenten zich ook richten op dezelfde algemene termen. Bovendien tonen studies aan dat de top drie zoekresultaten meer dan de helft van alle clicks krijgen, wat aangeeft dat een hoge positie cruciaal is voor het ontvangen van verkeer.

Daarom kun jij je onderscheiden door je te richten op long tail zoekwoorden. Hoewel ze minder verkeer genereren, is er minder concurrentie, wat de kans vergroot om een hoog rankende positie te behalen en meer gericht verkeer naar de website te trekken. Dat laatste is belangrijk, want hoe specifieker iemand zoekt, hoe korter hij of zij bij de echte aankoopbeslissing zit, hoe algemener/breder iemand zoekt, hoe groter de kans is dat hij of zij zich pas in de orientatiefase bevindt.

Short Tail Zoekwoord

Long Tail Zoekwoord

Fiets

Elektrische fiets kopen Maastricht

Boek

Fictie boeken top 10

Koffie

Fairtrade koffiebonen bestellen online

Sneakers

Witte sneakers dames maat 39

Laptop

Gaming laptop aanbieding 2024

Long Tail en SEA: Cost To Conversion

Een belangrijk aspect bij het overwegen van short tail versus long tail zoekwoorden is de Cost to Conversion (CTC), ofwel de kosten die gepaard gaan met het behalen van een conversie. Een conversie is een actie die een gebruiker (klant) op jouw website uitvoert, zoals het maken van een aankoop, het invullen van een formulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief.


Bij het analyseren van de Cost to Conversion van short tail zoekwoorden, moeten we rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste hebben short tail zoekwoorden vaak een breed bereik en een hoog zoekvolume, wat betekent dat veel gebruikers deze termen kunnen gebruiken om naar informatie te zoeken. Dit brengt echter ook hogere concurrentie met zich mee, wat kan resulteren in hogere kosten per klik voor advertenties in Search Engine Advertising (SEA) campagnes. Bovendien zijn gebruikers die short tail zoekwoorden gebruiken vaak nog in de verkennings- of oriëntatiefase van hun aankoopproces, wat betekent dat ze mogelijk niet direct geneigd zijn om een aankoop te doen, wat de conversieratio kan beïnvloeden.


Aan de andere kant kunnen long tail zoekwoorden, hoewel ze een lager zoekvolume hebben, leiden tot lagere kosten per conversie. Omdat long tail zoekwoorden specifieker zijn en minder concurrentie hebben, kunnen advertenties die gericht zijn op deze zoekwoorden vaak worden weergegeven tegen lagere kosten per klik. Bovendien zijn gebruikers die long tail zoekwoorden gebruiken vaak verder gevorderd in hun aankooptraject en hebben ze een duidelijkere koopintentie, waardoor ze waarschijnlijk eerder geneigd zijn om te converteren. Dit betekent dat de kosten die gepaard gaan met het behalen van een conversie bij long tail zoekwoorden over het algemeen gunstiger zijn in vergelijking met short tail zoekwoorden.


long tail vergroot de kans om een hoog rankende positie te behalen

Hoe vind je sterke Long Tail zoekwoorden?

Voordat je je stort op het gebruik van long-tail zoekwoorden voor jouw onderneming, is het van belang om goed te begrijpen wat de zoekintentie, relevantie en potentie van deze zoekwoorden zijn. Hiermee voorkom je dat je content ontwikkelt zonder een helder beeld te hebben van wat je potentiële klanten eigenlijk zoeken. Om dit te bereiken, moet je je echt in de schoenen van je doelgroep verplaatsen. Denk goed na over welke vragen je landingspagina moet beantwoorden en welke problemen je product of dienst oplost. Dit zorgt ervoor dat je content relevant is en daadwerkelijk waarde toevoegt voor de bezoeker.


Een andere belangrijke factor is de samenhang tussen jouw product of dienst en de inhoud van de pagina. Deze moet duidelijk zijn, zodat je bezoekers niet alleen vinden wat ze zoeken, maar ook gemotiveerd worden om actie te ondernemen.


Bij het beoordelen van de potentie van zoekwoorden is het niet voldoende om alleen naar zoekvolumes te kijken. Je wilt weten of deze zoekwoorden daadwerkelijk kunnen leiden tot betrokkenheid en conversies naar verkopen voor jouw onderneming. Dit betekent dat je ook moet letten op factoren zoals de concurrentie, de intentie achter de zoekopdracht en de relevantie voor jouw onderneming.

De eerste stap in dit proces is het uitvoeren van een grondig zoekwoordenonderzoek.


keyword research

Zoekwoordenonderzoek

Goede long tail zoekwoorden vinden kan een uitdaging zijn, maar er zijn tools beschikbaar die kunnen helpen. Zo zijn er vele gratis tools die short tail zoekwoorden omzetten in interessante long tail varianten. Bijvoorbeeld, je voert "Tuinieren" in en krijgt suggesties zoals "Biologisch tuinieren tips" of "Tuinieren voor beginners zonder tuin".


Een simpele manier om een verzameling long-tail zoekwoorden te starten, is door simpelweg een breed zoekwoord in te voeren in Google zelf en de automatische aanvullingssuggesties te bekijken. Je kunt ook gebruikmaken van Google Trends, waar je een uitgebreider overzicht krijgt van welke zoekwoorden momenteel trending zijn en met name waar ze populair zijn.


Als je al een website hebt, kun je inloggen op Google Search Console op www.google.com/webmasters. Selecteer vervolgens "Zoekverkeer" en daarna "Zoekanalyse" in het menu. Hier zie je welke zoekopdrachten hebben geleid tot verkeer naar je site of waarvoor je al rangschikt. Veel van deze zoekopdrachten kunnen goede toevoegingen zijn aan je lijst met zoekwoorden.


Google staat nooit stil

De zoektocht naar de juiste zoekwoorden is niet eenduidig aan te tonen. Bovendien, als je op zoek bent naar een tool of methode die je definitief vertelt welke zoekwoorden je moet targeten, zul je teleurgesteld zijn.


Vergeet daarbij niet dat het zoeken naar juiste keywords nooit "af" is. Meestal wordt er om de x aantal maanden opnieuw gekeken of de zoekwoorden die getarget zijn effectief zijn en of deze verder geoptimaliseerd kunnen worden. Het uitvoeren van zoekmachineoptimalisatie (SEO) of zoekmachineadverteren (SEA) vergt tijd en expertise, iets wat drukke ondernemers niet altijd kunnen opbrengen. Als je hulp nodig hebt bij SEO of SEA, staan onze marketingadviseurs altijd voor je klaar.


zoektocht naar keywords

Conclusie

Door middel van het juist toepassen van SEO strategieën kun je meer verkeer naar jouw website toe trekken en meer klanten bereiken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te focussen op short tail zoekwoorden vanwege hun hogere volume, kunnen long tail zoekwoorden een waardevolle kans bieden om zich te onderscheiden van concurrenten en gericht verkeer aan te trekken. Samengevat zou je een beetje generaliserend kunnen stellen: ga je voor kwantiteit of kwaliteit in het aantrekken van bezoekers. Met kwaliteit bedoelen we dan bezoekers die met een gericht doel op de met dat doel corresponderende pagina van jouw website landen en al een hoge actiebereidheid hebben cq. de orientatiefase achter zich hebben. Dat bereik je meer met "longtail", volume bereik je meer met "shorttail". Daarbij kunnen echter veel "longtails" tezamen ook het volume opleveren dat nodig is. Dit hangt echter af van jouw specifiek aanbod en de customer journey behorende bij dat aanbod. Door te investeren in het begrijpen en gebruiken van zoekwoorden enerzijds en de customer journey anderzijds, kun je jouw online zichtbaarheid, bezoekersvolume én conversie vergroten.


Vragen of contact?

Heb je nog vragen over hoe je zoekwoorden effectief kunt gebruiken voor SEO en SEA? Of wil je graag advies over hoe je jouw online aanwezigheid kunt verbeteren en meer verkeer naar je website of webshop kunt leiden? Onze marketingadviseurs staan voor je klaar om je te helpen. Neem gerust contact via onderstaande knop!Comments


bottom of page