top of page
  • Foto van schrijverNicole Ehlers

De stille killers op de werkvloer: angst en wantrouwen

Bijgewerkt op: 8 apr.

Angst op de werkvloer

Schreeuwen en bulderen. Ga jij ook zo tekeer tegen jouw medewerkers? En werkt het, denk je? Nee, toch? Jouw gedrag verlamt juist je medewerkers, waardoor ze niets meer durven te ondernemen. Met je gebral bereik je niets. Tenzij je graag een cultuur van angst creëert. Lijkt me niet. Want dat is één ding dat je zeker niet binnen je bedrijfsmuren wilt hebben. Lees meer over angst en wantrouwen en hoe je deze negatieve gevoelens verandert naar openheid en vertrouwen.



Medewerkers durven hun fouten niet toe te geven

Het averechtse effect dat schreeuwen en bulderen met zich meebrengt, zie je dagelijks terug op de werkvloer. Medewerkers durven hun fouten niet (meer) toe te geven, simpelweg omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Dit leidt tot problemen zoals bureaucratie, egotripperij, machtsmisbruik en een wij-zij-mentaliteit. Het gedrag dat je liever gisteren dan vandaag nog kwijt wil in je bedrijf.


Angst om je baan te verliezen

Angst kan zich op verschillende manieren uiten. Van kleine ongemakken tot ernstige zorgen. Denk aan:


  • Angst om fouten te maken. Medewerkers zijn bang om hun fouten toe te geven uit angst voor straf.

  • Angst voor conflicten. Medewerkers vermijden conflicten uit angst voor negatieve gevolgen.

  • Bang om voor schut te staan. Het gevoel beoordeeld te worden kan verlammend werken.

  • Angst om hun baan te verliezen. En dus houden ze maar hun mond.

  • Angst om zwak over te komen. Medewerkers vermijden het tonen van ‘zwakte’ en laten hun ware ik niet zien.


Geen besef welke impact jouw gedrag heeft

Jij hebt als manager meestal niet de bedoeling om angst te creëren. Vaak gebeurt dit onbewust doorhet vermijden van moeilijke gesprekken en het niet benoemen van de problemen die er zijn. Je beseft soms niet welke impact jouw gedrag heeft.


Veel mensen vinden het moeilijk om zich in anderen te verplaatsen. Dit geldt zeker voor bazen en managers. Denk jij ook vaak vanuit je eigen perspectief en voel je je veiliger dan medewerkers, omdat je iemand kunt beoordelen en straffen?


Gebrek aan vertrouwen en toename van angst

Onduidelijk leiderschap draagt ook bij aan een gebrek aan vertrouwen en een toename van angst. Dit komt tot uiting in allerlei soorten gedrag. Zoals:


  • Jij neemt alle beslissingen (met je managementteam) achter gesloten deuren. Dit leidt tot achterdocht en speculaties onder je medewerkers. Er wordt daarom flink geroddeld.

  • Jouw communicatie laat te wensen over. Je hebt moeite met écht luisteren en het voeren van constructieve gesprekken met je medewerkers.

  • De dubbelzinnige boodschappen en jouw inconsequent gedrag zijn aan de orde van de dag. De verwarring is compleet als verschillende medewerkers verschillende verhalen horen.


Vertrouwen zorgt voor betere prestaties en meer succes

De noodzaak van vertrouwen op de werkvloer wordt steeds duidelijker. Is er vertrouwen in jouw

organisatie, dan zijn de prestaties aantoonbaar beter. Want jouw medewerkers voelen zich meer gemotiveerd, creatiever en loyaler wanneer ze in een omgeving werken waar vertrouwen de boventoon voert. En dit brengt weer tig voordelen met zich mee. Zoals:


  • Met vertrouwen hoef je minder nadruk te leggen op controle. Dit leidt tot effectievere samenwerking en de mogelijkheid tot innovatie.

  • Klanten voelen zich meer verbonden met je bedrijf als het vertrouwen uitstraalt. Dit leidt tot langdurige klantrelaties en zakelijk succes.

  • Als jouw medewerkers zich veilig voelen in een vertrouwde omgeving zijn ze meer tevreden en werken ze met meer plezier aan hun taken.


Vertrouwen zorgt voor betere prestaties en meer succes onder werknemers

Het begint met bewust worden van de angstcultuur

Het veranderen van de angstcultuur begint met bewustwording. Je moet je bewust worden van de aanwezigheid van angst en wantrouwen in jouw organisatie. En de effecten op je medewerkers, de sfeer, het bedrijfsresultaat. Eigenlijk op alles.


Deze vragen kunnen jou bijvoorbeeld hierbij helpen:


  • Zijn jouw medewerkers bang?

  • Mag je feedback geven binnen je bedrijf?

  • Als er geen angst was wat zou dat opleveren voor je bedrijf?


Weet wat iemand ervaart bij angst

Wat voelt een medewerker bij angst? Dat is een lastig iets. Want erover spreken doen je

medewerkers nauwelijks of helemaal niet zelfs. En zeker niet als er geen of weinig vertrouwen is. Als je als manager of leidinggevende weet wat iemand ervaart, dan ben je al een stukje op de goede weg.


Ik geef je een paar tips hoe je erachter kunt komen of er angst speelt bij een van je medewerkers. En waarom iemand bang is.


Tip 1

Verplaats je in de ander. Vraag de medewerker naar zijn of haar perspectief. De kijk op angst en

wantrouwen. Luister goed. En vraag door.


Tip 2

Overleg met andere medewerkers om meer inzicht te krijgen. Vraag of zij bang zijn of zich onveilig voelen.


Tip 3

Vraag jouw medewerker wanneer die zich het meest betrokken en productief heeft gevoeld en

wanneer niet. En hoe dat komt.


een tevreden groep werknemers

Angst en wantrouwen eruit; openheid en vertrouwen erin

Het is duidelijk dat angst en wantrouwen uitgebannen moeten worden. Zo snel mogelijk. Want dit kan jouw organisatie aanzienlijke voordelen opleveren. Zoals het opbouwen van een cultuur van openheid en vertrouwen. Dit leidt tot verbeterde relaties en betere resultaten. Daarnaast is het belangrijk om je opener op te stellen en actief te werken aan een open feedbackcultuur en groeiend onderling vertrouwen. Het is niet gezegd dat het makkelijk is om angst en wantrouwen aan te pakken. Het kost namelijk veel moeite. Maar als jij de voordelen voor ogen houdt, dan gaat dat zeker lukken.


Toekomst gebaseerd op vertrouwen

Laten we samenwerken om angst te vervangen door vertrouwen en organisaties te laten gedijen in een cultuur van openheid en groei. Want net zoals zuurstof onmisbaar is voor het leven, is vertrouwen onmisbaar voor een gezonde en productieve werkomgeving. Het begint met het erkennen van het verborgen gevaar van angst en het streven naar een toekomst gebaseerd op vertrouwen. Jij hebt de mogelijkheid om de cultuur binnen jouw organisatie te veranderen. Waar wacht je op? Begin er meteen vandaag mee.


Vragen of contact

Wil je meer weten over het aanpakken van angst en wantrouwen in je organisatie? Heb je behoefte aan advies over het opbouwen van een cultuur van openheid en vertrouwen? Of heb je andere vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ook direct een online consult inplannen door middel van onderstaande knop.



39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page