top of page

De 10 valkuilen bij een bedrijfsovername

Foto van schrijver: Drs. Henk CehaDrs. Henk Ceha

Bijgewerkt op: 17 feb

10 valkuilen bij een bedrijfsovername

Het overnemen van een bedrijf kan een geweldige kans zijn, maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. Zonder een gedegen voorbereiding en onderzoek kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Zonder ervaring met overnames en een multidisciplinaire aanpak is de kans op afketsen of latere mislukking van een overname groot. In dit artikel bespreken we de tien grootste valkuilen bij een bedrijfsovername en hoe je ze kunt vermijden.


1. Onvoldoende Due Diligence


Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het onvoldoende uitvoeren van een due diligence-onderzoek. Dit onderzoek helpt om de financiële, juridische en operationele staat van het bedrijf in kaart te brengen. Onverwachte schulden, juridische geschillen of verborgen problemen kunnen een overname duur en riskant maken. Daarnaast biedt due diligence inzicht in de bedrijfsstructuur, contracten, fiscale situatie, personele situatie, intellectueel eigendom en naleving van wet- en regelgeving, wat essentieel is voor een succesvolle overname.


2. Verkeerde Bedrijfswaardering


De waarde van een bedrijf is niet alleen gebaseerd op de jaarcijfers. Factoren zoals marktpositie, klantenbestand en toekomstige groeimogelijkheden spelen ook een rol. Daarbij is vooral de zgn. vrije kasstroom van belang, belangrijker dan winst. Om die goed te bepalen heb je bij voorkeur maand- of kwartaalcijfers nodig en heb je inzicht nodig in welke toekomstige investeringen er te verwachten zijn. Daarbij is cruciaal welk type omzet het betreft, is het zgn. "gunningsomzet" of zijn het "recurring revenues" op basis van abonnementen of langlopende contracten, hoe makkelijk is het voor klanten om over te stappen naar een concurrent? Een verkeerde inschatting kan leiden tot een te hoge aankoopprijs of een bedrijf dat minder cashflow genereert dan op gerekend. Daarbij is het ook zaak om niet "voor je eigen synergie-effecten te betalen". Daarmee bedoelen we dat voordelen die optreden door jouw eigen toegevoegde waarde als koper, niet in de prijs moeten zitten.

Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van erkende waarderingsmethoden en expertise in te schakelen om een realistisch en accuraat beeld te krijgen van de werkelijke waarde van het bedrijf.


3. Geen passende Overnamefinanciering


Zonder een goed financieringsplan kun je al snel in de problemen komen. Het is essentieel om vooraf te bepalen hoe de overname gefinancierd wordt en wat de impact hiervan is op de cashflow en winstgevendheid van het bedrijf. Verschillende financieringsvormen, zoals eigen vermogen, bankleningen, alternatieve financiers of investeerders, moeten zorgvuldig worden overwogen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met eventuele toekomstige kapitaalbehoeften en financiële verplichtingen die voortkomen uit de overname. Soms kan een goed bepaalde waarde simpelweg niet financierbaar zijn binnen de gangbare criteria van financiers, in zo'n geval kan een zgn. 'vendor loan', een (achtergestelde) lening vanuit de verkopende partij soelaas bieden.


4. Verwaarlozen van de Bedrijfscultuur


De bedrijfscultuur is een cruciale factor bij een succesvolle overname. Als de cultuur van het overgenomen bedrijf niet aansluit bij jouw visie of manier van werken, kunnen medewerkers weerstand bieden en kan de productiviteit dalen. Het is belangrijk om een goed integratieproces te hebben waarin de bedrijfsculturen worden geëvalueerd en eventuele verschillen tijdig worden aangepakt om een soepele overgang te garanderen.


5. Onvoldoende Integratieplan na de bedrijfsovername


Na de overname begint het echte werk: de integratie. Zonder een duidelijk plan voor de overgang kunnen processen vastlopen, medewerkers gefrustreerd raken en klanten weglopen. Een integratieplan moet zich richten op IT-systemen, werkprocessen, personeelsbeleid en communicatie, zodat de operatie naadloos kan doorgaan en synergievoordelen kunnen worden gerealiseerd.


6. Onduidelijke Rollen en Verantwoordelijkheden


Het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de rollen en verantwoordelijkheden na de overname. Dit voorkomt conflicten en zorgt voor een soepele overgang. Wie neemt de leiding? Hoe worden beslissingen genomen? Door deze zaken tijdig vast te leggen, kunnen onzekerheden en spanningen binnen het team worden voorkomen.


7. Te Veel Vertrouwen in de Huidige Eigenaar


Veel kopers vertrouwen blind op de informatie en beloften van de verkoper. Een kritische houding en een grondige analyse zijn essentieel om risico's te minimaliseren. Verkrijg zoveel mogelijk onafhankelijke informatie en voer gesprekken met klanten, leveranciers en medewerkers om een realistischer beeld van het bedrijf te krijgen. Ook de afhankelijkheid van verkopend eigenaar voor het succes van de bedrijfsvoering is cruciaal goed te onderzoeken en daarvoor de nodige waarborgen in te bouwen, bijvoorbeeld door de vorige eigenaar juridisch en economisch te binden voor een aantal jaren.


8. Bedrijfsovername uit Emotie in Plaats van Logica


Het enthousiasme voor een overname kan leiden tot irrationele beslissingen. Zorg ervoor dat je objectief blijft en je laat adviseren door experts. Een emotioneel gedreven overname kan ertoe leiden dat risico’s worden onderschat en kansen overschat, wat kan resulteren in een verkeerde strategische keuze. "Je kunt alleen maar goed onderhandelen als je te allen tijde bereid bent tot afketsen van de deal'. Onderhandelen in overnametrajecten vergt echt veel ervaring, ervaring die aan alle kanten van de tafel moet zijn opgedaan.


9. Te Veel Focus op Kosten, Te Weinig op Groei


Veel overnemers focussen zich op kostenbesparingen, terwijl de werkelijke waarde in de groeipotentie ligt. Een goed doordachte groeistrategie is essentieel voor succes op lange termijn. Dit betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar efficiëntie, maar ook naar nieuwe markten, productontwikkeling en klantrelaties om duurzame waarde te creëren.


10. Gebrek aan Deskundig Advies


Het inschakelen van ervaren adviseurs kan veel problemen voorkomen. Nog te vaak worden overnames begeleid door accountants vergezeld van juristen. Met alle respect voor het vak, maar overnames zijn per definitie een multidisciplinaire aangelegenheid waarbij alle disciplines van de bedrijfsvoering – marketing, financiën, juridische en fiscale aspecten, HR, IT, operations en strategisch management – in onderlinge samenhang moeten worden bekeken. Accountants zijn vooral gericht op kosten en terugkijken maar zijn minder in staat om de belangrijkste determinant van toekomstige vrije kasstromen, nl. de omzet, goed te analyseren en te prognosticeren. Dat laatste vraagt immers om marketingtechnische en data-analytische expertises. Datzelfde geldt voor bedrijfscultuur en HR.


Conclusie


Het overnemen van een bedrijf is een complex proces met veel valkuilen. Het is per definitie een multidisciplinair vraagstuk waarbij alle disciplines van de bedrijfsvoering in onderlinge samenhang moeten worden bekeken. Als je je laat begeleiden door Ondernemersadviseurs bij overnamevraagstukken, dan heb je die multidisciplinaire aanpak onder leiding van een adviseur die van A tot Z overname-ervaring aan alle kanten van de tafel heeft: als koper, verkoper, financier en adviseur, in elke fase van het overnameproces Dit verhoogt absoluut je kansen op een succesvolle overname en voorkomt zeker verkeerde beslissingen met grote gevolgen. Sta je voor een overname of zit je er al midden in, aarzel niet om dan contact te leggen met onze overnameadviseurs voor een vrijblijvend gesprek.




Comments


bottom of page