top of page

Drs. Henk Ceha

Directeur  Sr. Strategisch adviseur & coach

Henk, bouwjaar 1967, is een zeer ervaren ondernemer, investeerder, adviseur en coach. Opgeleid als econoom aan de Universiteiten van Tilburg en Maastricht. Zelf diverse bedrijven "from scratch" gestart, laten groeien en succesvol verkocht. Naast dit eigen ondernemerschap was hij adviseur en coach van vele honderden andere ondernemers, investeerder en fondsdirecteur. Dankzij deze decennia lange ervaring aan alle kanten van de ondernemerstafel, heeft hij sterk multidisciplinair overzicht en creatief-analytisch vermogen ontwikkeld. Zijn kracht ligt in de driehoek strategie-marketing-finance en wordt veel gevraagd voor overname-advisering, turnarounds, ondernemerscoaching en integrale bedrijfsbegeleiding.

Henk heeft binnen de directie de management portefeuilles strategie, marketing, interne organisatie & HR en is daarnaast verantwoordelijk voor de productgroepen Advies, Coaching en Ondernemerscockpit. Henk is geestelijk vader van het merk en de formule van Ondernemersadviseurs.

Contact met Henk?

Bel 085 06 06 745 of stuur Henk een bericht met onderstaand formuliertje:

Cream Abstract.jpg

Werkervaring

Henk begon in 1991 als vers afgestudeerde bedrijfseconoom de eerste startup spin-off van de Universiteit Maastricht: een innovatieve challenger in de MKB-adviesmarkt. 8 jaar later werd deze door ING overgenomen als strategische acquisitie. Kort daarna stond hij alweer aan de wieg van Nederlands' eerste legal tech, tot en met de strategische verkoop ervan aan ARAG. Ook was hij één van de drijvende krachten achter de toen snelst groeiende restaurantketen van Nederland. 

Naast dit eigen ondernemerschap was Henk adviseur en coach van vele honderden andere ondernemers, investeerder en fondsdirecteur.

Dankzij deze ervaring heeft Henk een kennis- en vaardigheden set kunnen (blijven) ontwikkelen die erg waardevol blijkt voor ondernemingen met vraagstukken in de driehoek strategie-marketing-finance, behoefte hebben aan begeleiding bij overnames, integrale bedrijfsbegeleiding, ondernemerscoaching of een turnaround "guy".

Deze ervaring heeft hij opgedaan aan "alle kanten van de tafel": als serie-ondernemer “from scratch to exit”, als adviseur, coach, investeerder, interim manager, koper en verkoper van bedrijven en strategisch dealmaker, in een veelheid aan branches. Hierdoor is een sterke multidisciplinaire overview ontwikkeld, is schaken met stakeholders op alle niveaus een 2e natuur geworden en kan hij nieuwe organisaties, producten en markten in korte tijd “in-depth” eigen worden gemaakt. 

Samenvatting 
Drs. Henk Ceha
1991 - heden

Sinds 2022 als geestelijk vader en ontwikkelaar van de Ondernemersadviseurs formule toegetreden tot de directie van Ondernemersadviseurs Holding b.v. verantwoordelijk voor de productgroep "Advisering op elk terrein", waaronder vallen Advies van specialisten, begeleiding en coaching en de online kennisdiensten. Richting client-ondernemers is Henk actief met strategisch advies, financieringsadvies, integrale bedrijfsbegeleiding en ondernemerscoaching.

Directeur | sr. strategisch adviseur & coach
Ondernemersadviseurs b.v.
2022 - heden

Authentic Stays biedt sfeervolle accommodaties voor van 2 tot 24 personen. Perfect gelegen om optimaal te kunnen genieten van al het moois, gezelligs en actiefs wat Maastricht, Zuid-Limburg en de Belgische en Duitse grensstreken te bieden hebben. Gekenmerkt door de combinatie van authenticiteit met hedendaags comfort. Het onroerend goed is privé-eigendom en met geautomatiseerde exploitatie en multi channel distributie via o.a. Airbnb, HomeAway, Booking en de eigen website.

Eigenaar
Authentic Stays
2020 - heden

Faster Capital is een internationale virtuele incubator gericht op tech startups die geen techs in huis hebben. Faster Capital presenteert als als tech co-founder door die techs te leveren in ruil voor aandelen in de startup, die gecoacht worden een mentor zoals Henk. 

Mentor tech startups
Faster Capital
2017 - 2022

Startuptoppers helpt startups meer succes te hebben. Met een achtergrond als meervoudig ondernemer, investeerder én ervaren startup-coach. Startuptoppers is in 2022 verkocht aan Ondernemersadviseurs en maakt daar nu onderdeel van uit.

Startup coach & adviseur
Startuptoppers b.v.
2019 - heden

HCH management is de advies-, begeleidings- managementpraktijk van Henk Ceha, gespecialiseerd in strategie & partnerships, groei & beheersing, ontwikkeling & verandering en continuïteit & crisis, gericht op wat grotere (MKB-) bedrijven en non-/semi-profits. HCH management is nu samen met Startuptoppers onderdeel van Ondernemersadviseurs.

Strategisch adviseur | Interim manager
HCH management
1995 - heden

Stichting Participatie met Dementie bevordert de inclusie van mensen met dementie door muzikale interventies zoals het Participatiekoor en Mantelzangers.nl. Henk was interim zakelijk leider en is nog steeds als strategisch adviseur actief voor deze Stichting, met ingang 2023 vanuit Ondernemersadviseurs.

Interim zakelijk leider
Stichting Participatie met Dementie
2021 - 2022

Credion is marktleider in advisering en bemiddeling bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Vanuit Credion Zuid Limburg b.v. heeft Henk in 2021 als door FOI gecertificeerd financieringsadviseur MKB ondernemers geadviseerd over financieringsstructuren, aanvraagstrategieën en daaruit volgende financieringen gerealiseerd.

Adviseur bedrijfs- & vastgoedfinancieringen
Credion
2020 - 2021

Santhosham heeft als missie de bevordering van de sociale ontwikkeling in de provincie Kerala in Zuid-India. Dit doet zij door de zelfredzaamheid in de plattelandsdorpen te bevorderen via sponsoring van kinderen (school, zorg, gezondheid) en kleinschalige ondernemerschap. Alle bestuursleden werken op vrijwillige basis onbezoldigd.

Bestuurslid
Stichting Santhosham
2016 - 2020

Ontwikkeling als strategisch adviseur van een nieuw concept voor de Gemeentelijke muziekschool Kumulus en implementatie als project bureau leider voor dit veranderingsproces.

Gemeente Maastricht
Strategisch adviseur innovatie muziekschool
2018 - 2020

Investering, financiering en exploitatie van onroerend goed. Studio's, appartementen en (studenten)huizen op goede locaties in Maastricht. Na verhuurperiode al het onroerend goed succesvol verkocht.

Maastricht Homes
Eigenaar
2016 - 2020

Het fondsbeheer van de Smart Capital Network fondsen (zie hierna) is in 2016 overgedragen aan Next Generation Fund (Finles). Ten behoeve van deze overdracht is Henk tijdelijk in dienst getreden als portfoliomanager.

Next Generation Fund
Portfolio manager
2016 - 2018

Een van de eerste echte early stage startup fondsen in Nederland. Focus op startups from scratch ontwikkelen en uitbouwen met kennis, kapitaal en de netwerken van de investeerders. Ook bekend als Sprout groeifonds.

Smart Capital Network
Directeur | coach participaties
2009 - 2016

Diverse memberships van Advisory Boards van innovatieve startups, met als doel te fungeren als denktank en klankbord voor de ondernemers en als actiever verlengstuk van de aandeelhouders.

Diverse innovatieve startups
Member Advisory Board
2013 - 2018

ScaleUPmanager helpt ondernemers over de kloof van startup naar scaleup. Met advies- en corporate finance diensten. In combinatie met deze diensten werd ook selectief de mogelijkheid tot investering geboden. 

ScaleUPmanager
DGA | Scale-up adviseur
2016 - 2018

G2 New Business Development was gespecialiseerd in "transforming ideas into business", vergelijkbaar met een projectontwikkelaar van grond, maar dan met concepten voor nieuwe producten en diensten. 10 jaar na de start is G2 in Smart Capital Network ingebracht. 

G2 New Business Development
DGA | Participating consultant
1999 - 2009

Mentor voor Jong Ondernemen. Coaching van studenten van de Universiteit Maastricht die een echt bedrijf moeten opzetten op basis van een zelf te ontwikkelen idee, daarmee geld verdienen en dit aan het eind van het project ook weer moeten liquideren.

Stichting Jong Ondernemen
Mentor student enterprises
2008 - 2013

Restaurantformule volledig ontwikkeld en in 43 maanden uitgebouwd van 1 naar 43 restaurants. Op het hoogtepunt verkocht aan opvolgend management. Daarna ging het echter snel bergafwaarts. Vervolgens daarom teruggekocht en daarna ontmanteld.

Gonzales Barbecue Restaurants
Co-founder | aandeelhouder | MT-lid
1999 - 2006

JuroFoon. Eerste legal tech van Nederland. Juridisch advies via telefoon en internet. Later uitgebreid met advocatennetwerk en paralegal services. 10 jaar na de start geacquireerd door ARAG, die dit internationaal uitrolt als HelloLaw.

JuroFoon / HelloLaw
Co-founder | aandeelhouder | MT-lid
1999 - 2008

De Universiteitsbibliotheken van Maastricht en Utrecht waren in de jaren '90 een van de eerste bibliotheken die de transformatie wilde maken van passief huis van boeken naar leverancier van informatieproducten. Dit op basis van een door Henk Ceha ontwikkeld concept.

Universiteitsbibliotheken Utrecht en Maastricht
Innovator | projectleider verandering
1992 - 1994

Marktonderzoekbureau. Als spin off van Business Compass (zie hieronder) apart in de markt gezet om ook grotere bedrijven te bereiken. Gelijk met de ING overname, overgenomen door zittend management. Branches & Trends is nog actief onder die naam.

Branches & Trends
Co-founder | DGA | marktonderzoeker
1997 - 1998

One stop shopping adviescentra voor het MKB. Pre-Google tijd. Vernieuwende adviesformule die draaide op de eerste vormen kennistechnologie. 8 jaar na de start geacquireerd door ING in het kader van haar toenmalige MKB Punt strategie.

Business Compass
Founder | DGA | Directeur | MKB adviseur
1991 - 1998

Bedrijfseconomisch adviseur bij het Projectbureau ter ondersteuning van het veranderingstraject dat de universitaire diensten doormaakten vanwege de reorganisatie van de Maastrichtse Universiteit. Projectbureau hielp de diensten bedrijfsmatiger te opereren.

Universiteit Maastricht
Bedrijfseconomisch adviseurs projectbureau
1989 - 1991

Groot marktonderzoek verricht binnen ETIL (toen nog Economisch Technologisch Instituut Limburg) naar de kennis- en informatiebehoefte van het MKB in relatie tot het aanbod, in opdracht van o.a. KvK, CBS, EIB en UM. Identificatie knelpunten en ontwikkeling oplossingsconcept.

ETIL Research Group
Marktonderzoeker
1989 - 1990
Cream Abstract.jpg

Publicaties en prijzen

Wat zijn de kansen en valkuilen van omnichannel ondernemen? Retail vakblad TRED interviewde onder meer Henk Ceha van Ondernemersadviseurs over dit actuele onderwerp. Interessant artikel voor (r)etailers. Klik hier voor het artikel.

Omnichannel ondernemen
Retailvakblad TRED
2023

Interview met Henk op Nu.nl over hoe je nee kunt zeggen tegen klanten als dat moet. Klik hier voor het interview.

Zo zeg je nee zonder klanten te verliezen!
Nu.nl | Economie | Ondernemen
2022

Interview met Henk op Nu.nl over hoe startende ondernemers investeerders kunt vinden. Klik hier voor het interview.

Zo vind je investeerders als starter!
Nu.nl | Economie | Ondernemen
2021

Interview met Henk op Nu.nl over hoe startende ondernemers klanten kunnen vinden. Klik hier voor het interview.

Zo vind je de juiste klanten voor je bedrijf!
Nu.nl | Economie | Ondernemen
2021

"Let the date do the talking and the tools do the work". Interview met Henk over veranderingsmanagement in de rubriek "Masters in change aan het woord".  

Klik hier voor het interview.

Succesvol veranderen
Masters in Changemanagement
2018

Interview met Henk over investeren in innovatieve startups.

Klik hier voor het e-book, zie pag. 33.

Innovatieve startups
E-book investeren in het MKB
2014

Column op IEX Participaties.nl over de gevaren van het spiegelen aan Unicorns en de wil om disruptive te zijn. Klik hier voor de column.

Startups hoeven geen disruptor te zijn
IEX.nl / Participaties.nl
2015

Column over investeren in startups en specifiek de vraag of je juist moet spreiden of moet focussen. Klik hier voor de column.

Startup-investeren: spreiding of focus?
IEX.nl / Participaties.nl
2014

Column over investeren in startups. Klik hier voor de column.

Investeren kun je leren
IEX.nl / Participaties.nl
2014

Column over de parellellen tussen investeringen in startups en de ontwikkeling van voetbaltalent. Klik hier voor de column.

Wat investeerders kunnen leren van voetbalclubs
IEX.nl / Participaties.nl
2014

Enkele gescande publicaties uit de "gedrukte" tijd, met name uit de Business Compass periode. Klik hier voor de publicaties.

Capita selecta uit pre-Google tijd
Diverse print-media
Jaren '90

In 1994 heeft Henk de destijds prestigieuze business plan award gewonnen van Intermediair/Thinktank, ter grootte van fl. 50.000 (= € 22.689) voor het beste business plan van Nederlandse ondernemers met een Universitaire of HBO achtergrond.

Business plan Award fl. 50.000
Intermediair/Thinktank
1994

In 1992 heeft Henk de Wetenschapsprijs van de Economische faculteit van de Maastrichtse Universiteit gewonnen, voor de beste afstudeerscriptie (thesis) van de Economische studierichtingen. Deze scriptie vormde inhoudelijk de basis voor Henk's eerste bedrijf, wat tevens de eerste participatie was van de Universiteit Maastricht in bedrijven van studenten en wetenschappers voortkomend uit deze Universiteit.

Wetenschapsprijs fl. 1.000
Stichting Wetenschapsbeoefening
1992

In 1991 werd Henk genomineerd voor de Unilever marketing prijs met zijn afstudeerscriptie (thesis) die hiervoor al genoemd is. Uiteindelijk is de marketingprijs toch naar een consumenten onderwerp gegaan, zoals te verwachten. Henk's nominatie was de enige B2B nominatie.

Nominatie Unilever Marketingprijs
Unilever
1991

Henk's artikelen

Kennisbank Ondernemen

Cream Abstract.jpg

Opleidingen

Afgestudeerd als bedrijfseconoom aan de Universiteit Maastricht in 1991. Specialisaties marketing, marktonderzoek, kwantitatieve economie en strategisch management. Zijn thesis won de Wetenschapsprijs van de Economische faculteit en een nominatie voor de Unilever Marketingprijs.

Bedrijfseconomie doctoraal
Universiteit Maastricht
1987 - 1991

Universitaire economiestudie gestart aan de Tilburgse Universiteit. Aldaar het propedeutisch diploma behaald als sterke theoretische basis, om vervolgens de studie in de bedrijfseconomische richting voort te zetten in het Problem Based Learning system van de Maastrichtse Universiteit.

Economie doctoraal
Universiteit Tilburg
1985 - 1987

Intensieve trainings- en coachingstraject bij Gooiconsult gevolgd en afgerond in de jaren 1995-1998 met betrekking tot resultaatgericht sturen van organisaties, waarin het concreet sturen op meetbare doelen centraal stond op zowel organisatie-, afdelings- als medewerkerniveau.

Resultaatgericht sturen
Gooiconsult
1995 - 1998

Verschillende (online) cursussen en (online) trainingen gevolgd bij IMU in de jaren 2018 t/m 2022, zoals over SEO, content marketing, affiliate marketing, community building en werken met bijbehorende softwarepakketten als Phoenixsite, TheHuddle en Plugandpay.

Online marketing cursussen
Internet Marketing Unie
2018 - 2022

Henk is als professioneel coach voor ondernemers in 2020 lid geworden van de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO), op basis van decennia lang ervaring met coaching van ondernemers in het MKB.

Professioneel coach
Nobco
2020 - heden

Opleiding als adviseur bedrijfs- en vastgoedfinancieringen gevolgd bij FOI, om als gecertificeerd adviseur financial engineering te mogen opereren vanuit de Credion organisatie. Certificaat behaald in 2021.

Certificering financial engineer
Financieel Opleidingsinstituut
2021
bottom of page